Auto

Uneori o data e de ajuns | Școală de Șoferi Brașov

Am mers cu motorul o singura data. Nu mi-a placut deloc, ba chiar as putea spune, fara vreo exagerare, ca a fost chiar un pic traumatizant. Nu am avut habar cum sa ma tin, ce sa fac pentru a ajuta conducatorul motocicletei in manevrele lui si nici vorba sa ma bucur de experienta, prea preocupata fiind sa nu ma cad si sa ma calce masina din spate fix pe cap. In acest context nu foarte fortuit am realizat cat sunt de importante niste asteptari realiste, combinate cu o pregatire temeinica si cu multa ratiune. Asteptarile pentru ca mersul pe motor, ca multe alte lucruri, nu e ca-n filme, unde nimeni nu are privirea ingrozita pe care am avut-o eu, nici articulatiile albe de la cat de strans am incercat sa ma agat pentru propria-mi viata de orice punct bun de ancorare disponibil in proximitatea mea. Pregatire temeinica pentru ca un pasager care nu stie absolut nimic este un pericol atat pentru el insusi, cat si pentru cel care conduce, fiindca lipsa reactiilor corecte din partea lui poate genera adevarate tragedii. Ratiune pentru a intelege ca lucrurile se fac cu cap si intr-o anume ordine, in care conteaza fiecare detaliu, nu doar ce face motociclistul.

Am vorbit mai tarziu cu prietenul care m-a luat atunci la plimbare si care a realizat la ceva vreme dupa intamplare ca nu a procedat corect (nici el, nici eu). L-am intrebat de ce crede asta si mi-a explicat ca prudenta se invata in primul rand la scoala de soferi Brașov si mai apoi practic, in experienta de pe strazile Romaniei. A zis ca regreta ca a cautat pur si simplu pe net scoala de soferi categoria A Brasov si a mers la prima afisata, in loc sa se intereseze putin in detaliu despre cine ce ofera. Fiindca alegand scoala potrivita, ai macar un minimum de arsenal pentru a porni la drum, la propriu si la figurat, cat de cat pregatit sa previi ceea ce altii ignora. Cat priveste cealalta componenta, el spune ca e si chestie de noroc, pentru ca experienta practica, cu toata precautia ta, are si o mare doza de hazard.

Asa ca, desi poate nu va inteleg prea bine motivele pentru a conduce un motor, luati aminte sa nu faceti ca el, cel putin nu cum a facut el cu mine ☺