Intepaturile de tantar pot afecta grav sanatatea omului, iar virusul Zika (ZIKV) este unul dintre cele mai bune exemple in acest sens. Dupa febra galbena, febra dengue si Chikungunya, febra Zika este ultimul tip de afectiune ce poate aparea in urma intepaturilor de tantar. Este o boala virala provocata de virusul ce apartine genului Flavivirus.

Simptomele virusului Zika:

Simptomele acestui virus sunt similare cu cele ale febrei dengue. Febra este, insa, cel mai frecvent simptom al infectiei cu Zika.

In conformitate cu Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, aproximativ 1 din 5 persoane infectate cu Zika dezvolta febra Zika. Alte simptome sunt eruptiile cutanate, durerile articulare, conjunctivita, durerile musculare si durerile de cap. Simptomele pot fi simtite pe o perioada de 2-7 zile.

Febra Zika poate persista pana la o saptamana daca virusul isi prelungeste sederea in sangele pacientului. Transmiterea acestui virus este usoara, motiv pentru care calatorii sunt mereu avertizati sa fie prudenti.

Din pacate, febra Zika se raspandeste in prezent ca focul. Autoritatile recomanda oricarei persoane care a calatorit recent sa consulte un profesionist din domeniul sanitar.

Locatii afectate de virusul Zika:

4 continente sunt lovite pana in prezent de acest virus suparator. Aceste continente sunt: America de Sud, America de Nord, Oceania / Insulele din Pacific si Africa.

Tratamentul virusului Zika:

Din pacate, nu exista nicio medicamentatie pentru a trata acest virus. Tratamentele disponibile pentru infectiile cu virusul Zika sunt, de fapt, remedii naturale, cum ar fi repausul la pat si hidratarea.

Expunerea organismului la odihna ampla si hidratarea acestuia sunt singurul tratament pentru persoanele infestate cu acest virus. Masurile de prevenire pentru ZIKV sunt, de asemenea, zero.

Din moment ce nu exista masuri de prevenire concrete, nici remedii, iar sursa transmiterii acestui virus se cunoaste, cel mai bine este sa te protejezi de tantari.

In cazul in care este deja infectat cu virusul Zika, fereste-te de orice alta muscatura de tantar. Muscaturile de tantari survenite dupa infectare pot agrava situata pacientului sau, mai rau, pot transmite virusul la alt individ. Raspandirea virusului Zika trebuuie sa fie controlata cu orice pret.

Virusul Zika si sarcina:

Cel mai mult, virusul Zika poate afecta femeile insarcinate. Prin urmare, femeile care sunt insarcinate necesita protectie exclusiva impotriva acestui virus. Aceasta infectie virala este legata de defectele congenitale.

Utilizarea substantelor repelente impotriva tantarilor trebuie sa fie pusa in practica mai mult ca oricand, pentru a evita intepaturile de tantar. Virusul Zika se raspandeste cu o rapiditate atat de mare, incat, in tari precum El Salvador, femeilor li s-a recomandat sa nu mai ramana insarcinate pana in 2018!