Uncategorized

Tarile europene cauta solutii pentru criza refugiatilor

Tarile din sud-estul Europei fac pasi in solutionarea crizei, in aceasta saptamana Ungaria anuntand inlaturarea sarmei ghimpate de pe sectiunea frontierei cu Slovenia, in timp ce granita dintre Croatia si Serbia a fost redeschisa.

Ungaria a inchis punctele de trecere ale frontierei cu Serbia inca din 15 septembrie, declansand o serie de reactii ale refugiatiilor care cauta sa ajunga in tarile ce le-au oferit azil, precum Germania sau Austria.

Initial, Croatia a primit cu bunavointa fluxul de imigranti, pe considerentul ca acestia vor traversa aceasta tara, apoi Slovenia, pana in Austria sau Germania. Dar Slovenia a refuzat trecerea acestora, lasand Croatia, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, sa se descurce cu noii intrati. Guvernul de la Zagreb a acuzat Serbia pentru manipularea refugiatilor spre Croatia si a oprit trecerea marfurilor ca represalii.

Dupa ce Croatia si-a redeschis granitele cu Serbia, primul ei ministru, Zoran Milanovic, a aparut la principalul canal de televiziune sarb, pentru a explica actiunile intreprinse. In acelasi timp, liderul sarb, Aleksandar Vucic, a aparut la televiziunea croata. Amandoua actiunile apar ca o incercare de a slabi tensiunile dintre cele doua tari rivale.

Primul ministru maghiar, Viktor Orban, care a adoptat o pozitie ferma anti-imigratie, a promis ca va consulta guvernele din regiune, inainte de a construi gardul de sarma ghimpata de-a lungul frontierei cu Croatia.

Acest gest de impacare vine dupa convorbirea pe care a avut-o Viktor Orban cu cancelarul austriac, Werner Faymann, la Viena. Oficialii austrieci au criticat gardul de sarma ghimpata, spunand ca va deteriora relatiile bilaterale.

“Este clar ca Orban va fi mai conciliant si mai moderat in loc sa manifeste sloganul “Ungaria face totul singura”, a afirmat Csaba Toth, directorul Institutului Republikon din Budapesta, pentru Yahoo News.

Ultimele concesii vor netezi calea imigrantilor, in conditiile in care multi dintre acestia si-au petrecut noptile afara, in frig si sub ploaia intensa. Autoritatile croate au afirmat ca, de cand Ungaria a inchis frontiera cu Serbia, in Croatia au intrat in jur de 66 000 de refugiati.

Croatia i-a transportat cu autobuzele spre Ungaria si a cerut Serbiei sa faca acelasi lucru in loc sa-i devieze spre Croatia. Ranko Ostojic, ministrul de interne croat, a facut referire la punctul de trecere al frontierei Strosinci, intre Serbia si Croatia, spunand ca este unul cu adevarat problematic. Sunt foarte multi oameni pe partea sarba si “in opinia mea, aceasta este o tortura pentru acesti oameni”.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, care a si facut convocarea pentru summitul de miercuri, a avertizat: “Marele val de refugiati inca nu a sosit”