Auto

Stivuitor electric, cu GPL sau motorina?

Stivuitor electric, cu GPL sau motorina?

Un stivuitor poate sa simplifice extrem de mult volumul de munca dintr-un magazin, indiferent ca este offline sau online. Daca detii o afacere in care trebuie sa muti paleti de marfuri dintr-o parte in alta iar numarul acestor paleti este mare, ai nevoie de un stivuitor.

Problema apare in momentul in care vrei sa faci o achizitie, in conditiile in care nu stii care este cea mai buna solutie pentru tine. Pe piata exista motostivuitoare, alimentate cu GPL sau motorina, stivuitoare electrice si o multime de variatii ale acestora care difera in functie de capacitatea de ridicare, de inaltimea la care pot sa ridice marfa si multe alte criterii.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa te gandesti daca ai nevoie de un motostivuitor sau de un stivuitor electric. Tocmai de aceea, am incercat sa facem o mica paralela intre cele mai importante 3 tipuri de stivuitoare: motostivuitor GPL, motostivuitor diesel sau stivuitor electric.

Motostivuitorul GPL

Este solutia folosita intens in depozite, inca de la aparitia conceptului de stivuitor. Are numeroase avantaje, printre care faptul ca poate sa fie folosit cu incredere atat in interior, cat si in exterior, nu polueaza, nu este toxic si permite ridicarea unor greutati foarte mari. \

Evident, nu prezinta doar avantaje. Printre dezavantajele unui motostivuitor GPL se numara faptul ca are o densitate redusa de energie pe volum si prezinta anumite riscuri daca este utilizat necorespunsator.

Motostivuitorul Diesel

Este solutia aleasa adesea de cei care lucreaza in constructii si isi petrec mult timp in aer liber. Atunci cand esti in exterior, varianta diesel permite evaporarea gazelor in aer mult mai usor. Printre avantajele cu care se lauda se numara si faptul ca are costuri de functionare mai mici decat varianta GPL, permit o putere mai mare si se alimenteaza imediat.

Din pacate, costurile mici sunt doar atunci cand este utilizat. Pretul de achizitie este destul de piperat, ceea ce indeparteaza multi potentiali utilizatori. De asemenea, ingrijirea este si ea costisitoare, fiind necesar schimbul frecvent de ulei. Pentru a folosi un motostivuitor diesel trebuie sa ai mereu zone bine aerisite si destul de larti, deoarece acest utilaj este destul de mare.

Stivuitorul electric

Este varianta care castiga o popularitate din ce in ce mai mare si devine din ce in ce mai performant de la o zi la alta. Se lauda cu faptul ca este compact si foarte usor de manevrat, dar si cu faptul ca nu polueaza. Este adevarat ca pentru exterior nu este cea mai buna varianta, insa pentru interior este excelent, in conditiile in care aduce urmatoarele avantaje:

  • Poate sa fie folosit cu incredere in zonele mici;
  • Este extrem de rezistent, avand o durata de viata foarte mare;
  • Este foarte ieftin in exploatare;
  • Poate sa fie operat cu usurinta de aproape oricine;
  • Nu este zgomotos.

Daca ar fi sa gasim un dezavantaj pentru stivuitoarele electrice, acesta ar fi timpul mare de incarcare. Daca este nevoie de munca in flux continuu, nu este tocmai cea mai buna varianta. Daca este nevoie de cateva ore pe zi in care trebuie aranjate marfurile, atunci este cea mai buna solutie.

Daca ai ales tipul de stivuitor pe care vrei sa il cumperi, mai trebuie sa ai in vedere aspecte  precum capacitatea de incarcare maxima, inaltimea de ridicare sau diversele accesorii cu care vine la pachet. Exista numerosi producatori care se ocupa de livrarea acestor utilaje in lume si cu siguranta vei gasi variante cu tot felul de dotari interesante. Asigura-te ca optezi pentru o solutie cat mai performanta, dar totusi echilibrata din punct de vedere al costurilor.