Sanatate

Sport si exerciții după o operație de stoma – 6 întrebări comune

Menținerea în formă este o componentă cheie a sănătății.  Crearea unei stome este un eveniment important care nu trebuie subestimat. Primele săptămâni și luni după operație pot fi dificile. Este nevoie de timp pentru a ne adapta la stomaterapie. Cu toate acestea, după ce veți fi recuperat complet, veți putea relua activitățile fizice pe care le-ați făcut înainte de operație.

Pentru unii oameni, operația de stoma aduce o reînnoire a vieții. Acest nou entuziasm este însoțit de dorința și determinarea de a atinge noi obiective. S-ar putea să doriți chiar să încercați un sport nou.

Înainte de a începe, iată câteva întrebări și răspunsuri comune:

  1. Ce tipuri de sport și exercițiu pot face?

Înainte de a examina anumite activități sportive sau de fitness, este important să înțelegeți cum a reacționat corpul dumneavoastră la operație. Dacă nu aveți complicații și nu vă deranjează, vă puteți bucură de aproape orice tip de exercițiu, inclusiv înot. Poate fi posibil sportul de contact, cum ar fi rugby-ul sau fotbalul. Chiar și activitățile care necesită multă flexibilitate, cum ar fi bowling și aerobic, pot fi potrivite pentru dumneavoastră.

  1. Stoma mea poate susține sportul?

Stoma este mai puternică decât credeți. Această nouă incizie în abdomenul dumneavoastră poate părea vulnerabilă, dar este de fapt foarte rezistentă iar stomaterapie nu înseamnă excluderea sportului. Incizia chirurgicală trebuie să fie complet închisă la aproximativ zece zile după operație. În timp, țesutul cicatricial din jurul stomacului va atinge puterea să optimă.

  1. Ar trebui să-mi fie frică de o hernie peristomală?

Da, o stoma înseamnă că aveți un risc mai mare de hernie peristomală că urmare a efortului de ridicare sau a exercițiilor fizice. Acest lucru se datorează faptului că mușchii care susțin stomacul nu sunt la fel de puternici că înainte de operație.

  1. Ce pot face pentru a evita o hernie?

Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni o hernie. În primul rând, asigurați-vă întotdeauna protejarea abdomenului în timpul activității. În plus, monitorizați și controlați-va greutatea. Discutați cu chirurgul înainte de a relua exercițiile în zona abdominală sau activități care pun presiune pe acea zonă.

  1. Ce pot face dacă am hernie?

Luați legătura cu un profesionist în domeniul sănătății, medic specialist, pentru sfaturi despre activități și dispozitive, cum ar fi centurile speciale care pot susține țesutul dacă există hernie.

  1. Ce se întâmplă în cazul unei răni perineale cauzate de operația mea? Mai pot face sport?

Da, puteți fi în continuare activ, dar permiteți-vă timp să vă vindecați. Vătămarea perineală provine de la îndepărtarea anusului și a rectului, deci este afectată de aproape fiecare mișcare din zona inferioară a corpului. Această zonă va fi mai sensibilă decât incizia abdominală, dar în timp se va vindeca și va deveni la fel de puternică.