Nu ar fi frumos daca deseurile dintr-o gospodarie nu ar fi irosite complet? Daca fiecare obiect ar fi transformat in altceva – produse noi, materiale brute, combustibil sau macar energie termica?

Suedia aproape a reusit. Mai mult de 99% din toate deseurile casnice sunt reciclate intr-un fel sau altul. In 1975 procentajul era de doar 38%.

Astazi regula este ca orice statie pentru reciclarea deseurilor sa nu se afle la mai mult de 300 de metri de orice zona rezidentiala. Majoritatea suedezilor separa deseurile reciclabile si le depoziteaza in containere speciale din incinta blocurilor sau la statia de sortare deseurilor.

Reciclarea deseurilor dusa la un nou nivel

Weine Wiqvist, director al programului suedez pentru reciclare deseuri, este de parere ca populatia poate face si mai mult, din moment ce aproape jumatate din deseurile arse este transformata in energie. El explica ca reutilizarea anumitor materiale sau produse inseamna mai putina energie necesara crearii efective a produsului.

Fiecare casa din Suedia separa ziarele, plasticul, metalul, sticla, electrocasnicele, becurile si bateriile. In foarte multe zone, consumatorii sunt incurajati sa sorteze si deseurile alimentare. Toate sunt refolosite, reciclate sau folosite drept compost.

Ziarele sunt transformate in masa de celuloza, sticlele sunt reutilizate sau topite in obiecte noi, containere de plastic devin plastic brut, mancarea este transformata in compost si devine sol sau gaz pentru diverse procese chimice complexe. Obiectele mai mari sunt aduse la centrele pentru reciclarea deseurilor din afara oraselor.

Deseuri in energie

Jumatate din deseurile unei gospodarii din Suedia este arsa pentru a produce energie in fabricile de incinerare. Deseurile sunt un combustibil ieftin, iar de-a lungul timpului Suedia a dezvoltat o capacitate enorma de a trata reciclarea deseurilor. Tara chiar importa peste 700.000 de tone de deseuri din alte tari.

Se poate si mai bine

Hans Wrådhe este directorul sectiei pentru deseuri si chimicale la Agentia Protectiei Mediului din Suedia si este de parere ca trebuie acordata si mai multa importanta reciclarii deseurilor.

Impreuna cu agentiile guvernamentale si corporatii, Wrådhe a creat un plan de actiune pentru preventia irosirii deseurilor, inclusiv cum sa incurajeze producatori sa creeze produse care vor dura mai mult.