Uncategorized

Papa Francisc in Congresul american: gata cu pedeapsa cu moartea

Intr-o atmosfera electrizanta, plina de emotii, Papa Francisc a vorbit pentru prima data in istorie in Congresul american, reunit intr-o sedinta comuna, aducand inainte de toate un mesaj de unitate si responsabilitate fata de alegatori. Un mesaj important pentru un Congres polarizat si privit cu suspiciune de catre americanul de rand.

Dupa mesajele de multumire si gratitudine exprimate in fata tuturor senatorilor, a corpului diplomatic, a Curtii Supreme, a Consiliului de Ministri, a lui Barack Obama, Papa a transmis si un mesaj politic, sau mai bine spus de admonestrare: sa ne gandim la binele comun si “la descendenta comuna, de imigranti, majoritatea de odinioara erau straini”, afirmatiile Papei fiind urmate de aplauze puternice. Si protectia mediului, cautarea dialogului, asa cum a facut-o el insusi cu toti americanii “prin reprezentantii lor”, apelul la recunoasterea sacralitatii vietii, inca de la inceputul acesteia, pentru a ajunge la abolirea pedepsei cu moartea.

Papa a cerut sa se demonstreze solidaritatea in raport cu cei mai slabi: “Este o regula de aur: nu faceti altora ceea ce nu vreti sa se faca voua.” Si a amintit ca pentru el familia ramane aceea traditionala, unul dintre putinele mesaje primite in maniera divizata in cadrul Camerei.

Doua au fost mesajele ce se incadreaza in ideea de dialog, acela intern si acela extern.

Pentru dialogul intern, Francisc a spus : “Aici, impreuna cu reprezentantii vostri, as vrea sa profit de aceasta ocazie de a dialoga cu multe mii de barbati si femei ce se straduiesc in fiecare zi sa incheie o zi onesta de munca, sa aduca acasa painea cea de toate zilele, sa economiseasca niste bani si- pas cu pas- sa construiasca o viata mai buna pentru familiile lor. Sunt barbati si femei care nu se preocupa doar de a plati taxele, dar, intr-un mod discret care ii caracterizeaza, sustin viata societatii. Vor genera solidaritate cu activitatea lor si creeaza organizatii ce ii ajuta pe cei aflati in nevoi.”

Pentru dialogul extern, Papa a afirmat ca “lumea contemporana cu ranile sale deschise care ating pe multi dintre fratii si surorile noastre, ne cere sa infruntam orice forma de polarizare care ar putea sa o divida. Stim ca in tentativa de a ne elibera de inamicul extern putem fi tentati sa alimentam inamicul intern. A imita ura si violenta tiranilor si asasinilor este cel mai bun mod de a le lua locul. Acesta este un lucru pe care voi, ca popor, il refuzati. (…) Raspunsul nostru este unul de speranta, de vindecare, de pace si justitie. Ni s-a cerut sa facem apel la curaj si inteligenta pentru a rezolva numeroasele crize economice si geopolitice din prezent… O natiune poate fi considerata mare atunci cand ea apara libertatea, cum a facut Lincoln; cand promoveaza cultura ce permite oamenilor sa “viseze” drepturi depline pentru toti fratii si surorile, asa cum a incercat sa faca Martin Luther King; cand lupta pentru justitie si pentru cauza celor asupriti, precum Dorothy Day care a facut-o prin munca sa neobosita, fructul unei credinte ce devine dialog si seamana pace in stilul contemplativ al lui Thomas Merton”.

Apoi a incheiat prin a binecuvanta America, urmat de interminabile aplauze care au sigilat un alt moment extraordinar din istoria acestei democratii si a acestui Papa, care s-au intalnit pentru prima data.