Travel

Delta Dunarii – patrimoniu universal al Unesco

Delta Dunarii este a doua mare delta fluviala din Europa, dupa Delta Volgai si este cea mai bine conservata de pe continent. Cea mai mare parte a deltei se gaseste in Romania, in judetul Tulcea, in timp ce partea nordica, malul stang al Bratului Chilia, apartine Ucrainei.
Suprafata este de circa 4152 kilometri patrati, din care 3446 kilometri patrati se gasesc in Romania. Daca luam in considerare si lagunele Razim-Sinoe (1015 kilometri patrati, din care 865 kilometri patrati luciul apei, situat in sud, dar colegat de Delta Dunarii din punct de vedere geologic si ecologic, dar si de catre statutul de “world heritage site”), atunci zona considerata Delta Dunarii creste pana la 5165 kilometri patrati.
Delta Dunarii intra in ecosistemul stepei europene, cu influente mediteraneene. Ca o regiune foarte tanara, in plina faza de consolidare, Delta Dunarii reprezinta un loc foarte favorabil pentru dezvoltarea florei si faunei extrem de diversificata, unica in Europa, cu numeroase specii rare.
Situat pe principalele rute migratorii, si creand conditii ideale pentru constructia de cuiburi si clocit, Delta Dunarii este un paradis al pasarilor din sase ecosisteme principale din lume, inclusa Mongolia, Siberia si zona Arctica.
Sunt peste 320 specii de pasari in zona, in timpul verii, din care 166 incubeaza aici, iar 159 sunt specii migratorii. Peste un milon de indivizi (lebede, rate salbatice, lisite etc), ierneaza aici.
Stufarisul si plaurii (insulele plutitoare) sunt cele mai cunoscute componente ale Deltei Dunarii. Vegetatia din acest ecosistem este constituita din stuf de mlastina (Phragmites communis), iar pe langa malurile raului papura, pipirig, rogoz, dar si paduri cu plopi albi, plopi negri, stejari, ulmi, salcii albe, aluni. Specifice sunt padurilor din delta si plantele cataratoare, precum liana, vita-de-vie salbatica, curpenul salbatic etc.
Plaurul constituie un amestec de radacini si rizomi ai unor plante acvatice, iarba si pamant care poate sa pluteasca liber sau sa fie ancorat pe fundul apei. Ca regula generala, stuful creste pe marginea lacurilor si a baltilor, incetul cu incetul invadand suprafata apei. Acest tip de ecosistem este cunoscut pentru diversitate si pentru marile populatii de pasari, unele dintre ele foarte rare.
Iubitorii de natura si liniste care vor sa vada toate aceste minunatii, se pot adresa agentiilor de turism dar si direct populatiei care se sustine, in principal, din turism, sau cu o cazare Chilia Veche, in apropierea padurii Letea.