Sanatate

De ce sa te feresti de hemoroizi

Hemoroizii sunt o boala a tesutului vasculo-conjunctiv din zona anala, o boala a vaselor de sange, dar si o boala de tesut conjunctiv care pastreaza vasele in zona anusului. Cand hemoroizii sangereaza, sangele este deschis la culoare, rosu, deci nu este numai sange ce  vine prin vene la inima, este chiar si sange arterial, rosu aprins, plin cu oxigen.

Deci se amesteca sangele mai inchis la culoare din vene cu sangele rosu aprins din artere. Acest lucru arata ca este o boala nu numai a vaselor de sange, ci si de tesut conjunctiv, ce sustine vasele respective. In boala hemoroidala se constata o coborare a pernutelor vasculo-fibroase.

Care pot fi simptomele unei crize de hemoroizi

In primul rand, sangerarea hemoroidului. Sangele care se pierde din hemoroizi este un sange rosu aprins si sangerarea apare la intervale variabile de timp. Aceasta sangerare este adesea legata de episoade de constipatie, dar uneori apar in urma unor episoade de diaree.

Totusi se mai intampla sa existe sangerari si fara sa existe dereglari ale scaunului. De obicei, sangerarea datorata hemoroizilor nu este combinata cu materiile fecale. Sangele care se pierde din hemoroizi doar murdareste materiile fecale pe exteriorul lor. De regula, sangerarea din hemoroizi apare la finalul scaunului.

Cand sangele este de culoare mai inchisa si amestecat cu materiile fecale, el vine din zone superioare ale colonului sau chiar din stomac. Oricum, doar medicul specialist prin efectuarea unui examen de colonoscopie poate pune diagnosticul unei sangerari in scaun.

Al doilea simptom este durerea. Avand in vedere ca hemoroizii sunt interni, fie externi, simptomele se diferentiaza. Hemoroizii externi nu dau simptome decat cand o serie de cheaguri umple venele hemoroidale.

Hemoroizii interni creeaza insa inflamatii. Exista si o stare mai complicata, de prolaps, cand hemoroizii interni ies din anus in timpul unui scaun mai greu sau dupa ridicarea unor greutati cu efort important.

Diagnosticul hemoroizilor

In cazul acestei boli, un diagnostic corect poate fi pus doar de catre medicul proctolog. Un doctor va poate diagnostica cu boala hemoroidala cercetand simptomele pe care le-ati resimtit si antecedentele dvs. medicale, si examinarea anusului.

Chiar daca in cazul hemoroizilor externi, putem sa zicem despre ce este vorba, este recomandat ca diagnosticul complet sa fie executat de catre un medic specialist proctolog, pentru ca este posibil sa fie si hemoroizi interni care pot fi identificati doar in cadrul unui examen in detaliu.

Cauzele hemoroizilor

In primul rand tulburarile de tranzit intestinal, cand pacientul este constipat, el este obligat sa isi incordeze anumite grupe de muschi si aceasta tensiune dilata vasele din zona anala. De asemenea, poti sa ajungi la boala hemoroidala si datorita statului pe scaun.

Tocmai de aceea, bolnavilor de hemoroizi li se recomanda sa faca miscare, sa nu stea in continuu pe scaun un timp indelungat (munca de birou, soferii, etc). Un alt factor care declanseaza o criza de hemoroizi poate fi o alimentatie cu prea multe condimente.

Deci pacientul care stie ca are probleme cu hemoroizii trebuie sa se cam abtina de la piper, boia, ardei iute si chiar de la mustar.