Carti

Cum ajuta orele de muzica la dezvoltarea generala a elevului si care sunt efectele sale interdisciplinare

Muzica, la fel ca si desenul si sportul sunt materii pe care multi parinti le-ar scoate de tot din programa daca ar putea. Din fericire acest lucru nu este posibil si parintii trebuie sa se conformeze cu ideea ca elevii vor studia aceasta materie, care are efecte interdisciplinare si care ajuta la dezvoltarea corecta a unui elev. Muzica nu este o simpla ora la care elevul trebuie sa cante si la care alevii care nu au ureche muzicala se simt prost. De fapt muzica are mai multe scopuri, pe langa cel de relaxare.

Muzica este o pauza benefica dupa o ora de matematica

In general muzica este studiata de obicei dupa o materie mai grea cum ar fi matematica, fizica sau chimia, dar este comun sa fie pusa si dupa romana. Organizarea orarului astfel face ca elevul sa ia o pauza dupa o materie grea. Probabil ca parintii au uitat cum este sa fie elevi si nu se pot gandi cat de complicat este ca dupa matematica elevul sa treaca direct la chimie, dupa ce si-a pus deja o ora creierul la lucru. Astfel, se studiaza educatie muzicala clasa 7 sau pentru orice alta clasa, dupa aceste materii care consuma energia elevilor, pentru ca la muzica acestia au ocazia sa se relaxeze. Atunci cand elevii sunt foarte obositi profesorul poate renunta la predare si poate trece la auditii, poate pune muzica relaxanta si chiar muzica simfonica si poate lasa elevii sa se relaxeze.

La muzica elevul invata fractii

Intr-un manual muzica clasa 7 se vorbeste si despre ritm. Ritmul este o forma de fractii si pentru ca exista mai multe tipuri de ritmuri si cadente pentru muzica pe care elevii le studiaza, ei invata fractiile mult mai bine, ceea ce se va vedea cu siguranta la orele de matematica. Acest aspect este important pentru ca elevul invata in timp ce se distreaza, deci sansele ca acesta sa tina minte mai mult timp toate aceste informatii sunt mai mari.

Muzica dezvolta cultura generala

La orele de muzica elevul invata mai multe despre opere importante, despre instrumente muzicale mai putin cunoscute si despre compozitori si interpreti care au facut istorie. Astfel se poate trage concluzia ca manualul de educatie muzicala clasa a 7 a ajuta la dezvoltarea culturii generale si face ca elevul sa memoreze anumite informatii importante intr-un mod simplu, usor si foarte natural. O persoana cu o cultura vasta buna este mult mai apreciata de cei din jur.

Muzica ajuta si la orele de limba romana

Orele de muzica se vor dovedi utile inclusiv pentru orele de limba romana. In primul rand, pentru a putea sa cante elevul trebuie sa invete, sa memoreze anumite cantece si sa citeasca corect aceste versuri. Asta inseamna ca elevul isi exerseaza memoria si cititul. In plus, muzica poate determina procese imaginative complexe. Sunt elevi care atunci cand vad o imagine o trateaza ca atare fara sa fie impresionati de ea, insa atunci cand aud anumite coloane sonore, imaginatia lor galopeaza, caz in care vor scrie cele mai frumoase compuneri.

Orele de muzica favorizeaza concentrarea

In momentul in care la orele de muzica elevii trebuie sa cante dupa un instrument, ei vor fi foarte atenti si se vor deconecta de tot ce se afla in jurul lor, pentru a auzi instrumentul. In plus, o persoana care canta la un instrument in fata clasei se bucura de atentia absoluta a publicului, pentru ca elevii si oamenii in general sunt fascinati de persoanele care stiu sa cante la un instrument, indiferent daca este vorba de pian sau de tobe. Capacitatea de a se deconecta si de a se focaliza pe ceea ce este improtant, face ca elevii sa se concentreze mai bine si la materii mai complexe cum ar fi matematica si sa nu se lase distrasi de ceea ce se afla in jur.

Avand in vedere toate aceste aspecte, se poate spune cu siguranta ca muzica are un rol interdisciplinar, influentand modul in care sunt invatate alte materii si in care elevul se relaxeaza intr-un mod constructiv. De asemenea, muzica poate deveni si o forma benefica de petrecere a timpului liber.