Sanatate

Ce trebuie sa faci daca te-ai ars?

Arsurile sunt printre cele mai dureroase rani si din pacate, sunt extrem de frecvente. Acestea intervin cel mai adesea acasa: fie atingi o zona fierbinte, fie scapi apa fierbinte pe tine, rana pe care o suferi este dureroasa, indiferent ca este superficiala sau adanca.

Daca ai suferit o arsura severa (mai lunga de 7.6 centimetri), atunci este bine sa soliciti ajutorul unui medic, care va sti cum sa o trateze, cum sa aplice cele mai bune pansamente arsuri  si cum sa grabeasca vindecarea. Daca arsura este usoara sau moderata, o poti trata acasa prin racirea pielii si aplicarea unui pansament.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi?

  1. Raceste imediat arsura cu apa rece sau cu un tifon pe care l-ai imbibat in solutie salina. Daca racesti imediat arsura, poti preveni agravarea acesteia. Este bine sa tii zona arsa sub apa rece de la robinet timp de 20 de minute. Desi este bine sa iti tii zona ranita sub apa rece, nu este bine sa o scufunzi in apa sau sa pui gheata pe ea.
  2. Curata pielea arsa cu apa si sapun sau cu o solutie salina. Inainte de a curata zona trebuie sa te asiguri ca ai mainile curate. Arsurile moderate pot fi tratate cu sapun antibacterian.
  3. Nu folosi antiseptice. Alcoolul sau peroxidul de hidrogen, desi sunt eficiente la tratarea altor rani, pot dauna destul de mult in cazul arsurilor, iritandu-le si incetinind procesul de vindecare;
  4. Nu sparge blisterele ( basicile). Acestea protejeaza pielea arsa in timp ce se vindeca. Atunci cand speli pielea, este bine sa o faci usor, in asa fel incat sa protejezi blisterele.
  5. Dupa cei ai curatat arsura, acoper-o cu un tampon steril sau cu pansamente speciale. Pansamentul trebuie sa fie suficient de mare pentru a acoperi toata rana, fara a o comprima.

Dupa ce ai pus pansamentul, este bine sa ai grija ca acesta sa fie mereu curat si uscat. Daca se murdareste sau se umezeste, poate sa duca la infectie. De aceea, in cazul in care pansamentul s-a murdarit este bine sa fie inlocuit cu unul nou.

Arsurile sunt printre cele mai neplacute rani. Totusi, daca nu sunt foarte grave si sunt tinute sub control, acestea se vor vindeca destul de repede, conform celor de la Stiri din Cluj.