Sanatate

Ce este tulburarea alimentara la copii? Cum se manifesta?

Una dintre primele forme prin care un copil incepe sa cunoasca lumea este prin gust. Nu de putine ori putem observa copii care baga fel de fel de obiecte in gura. Este un lucru cat se poate de normal, insa doar pentru o mica perioada de timp si fara ca obiectele bagate in gura sa fie inghitite.

DAca copilul ajunge sa manance produsele necomestibile pe care le baga in gura, acesta poate sa sufere de o tulburare alimentare denumita pica.

Din pacate, pica duce adeseori la probleme de sanatate, atat fizice cat si emotionale.

Care sunt cauzele care duc la dezvoltarea acestei tulburari?

Conform celor de la Mindmed.ro  pica este cauzata, in cea mai mare parte, de deficienta de vitamine si de minerale. Exista si situatii in care poate sa fie cauzata de o problema a sanatatii mintale. Cele mai comune cauze sunt urmatoarele:

  • deficitul de zinc, fier sau alte minerale;
  • tulburarea obsesiv-compulsiva;
  • un dezechilibru in ceea ce priveste substantele chimice din creier;
  • leziuni aparute la nivelul creierului;
  • neglijenta materna sau privarea de dragoste materna.

 

Cum se manifesta tulburarea alimentara pica?

Manifestarea este una cat se poate de vizibila. Copilul incepe sa manance produse necomestibile, cum ar fi pamantul, hartia, creta, vopseaua, lemnul sau parul. Consumul tuturor acestor produse are loc regulat, pentru o perioada mai lunga de o luna.

Care sunt complicatiile care pot aparea din cauza acestei tulburari?

Din pacate, pica poate duce la complicatii destul de neplacute la nivelul sistemului digestiv, poate intarzia dezvoltarea copilului sau poate provoca complicatii la nivelul tractului gastrointestinal, deificiente nutritionale sau probleme dentare.

Este posibila tratarea tulburarii pica la copii?

Da! Tratamentul poate consta in mai multe actiuni, in functie de intensitatea tulburarii. Daca exista un dezechilibru al nutrientilor, doctorii vor recomanda suplimente minerale, vitamine si diverse medicamente. De asemenea, in cazul unei astfel de tulburari va fi necesara terapia cognitiv comportamentala.

Pe lista tratamentelor se poate adauga si comunicarea parintilor cu cel mic, in conditiile in care una dintre cauze poate fi neglijarea.

De asemenea, se pot aborda diverse solutii, cum ar fi umplerea unei cutii speciale cu alimente, din care copilul sa se poata servi atunci cand simte nevoia de a manca ceva necomestibil.

Copiii cu o astfel de afectiune trebuie sa fie tratati cu foarte mare grija, evitandu-se actiunile negative, pedepsele stricte sau alte actiuni care ar putea sa ii agraveze situatia.

Cat este de frecventa o astfel de afectiune?

Din fericire, nu este o tulburare chiar atat de frecventa. Multi parinti ar putea considera ca micutii lor au pica, vazandu-i ca mesteca tot felul de obiecte. In anumite faze ale dezvoltarii este normal, insa. Pica poate fi recunoscuta intre 18 si 24 de luni, atunci cand copilul incepe sa pofteasca dupa produse nealimentare iar tendinta de a face asta nu dispare. De foarte multe ori, pica este un prim semnal al autismului.