Diverse

Ce asfalt trebuie sa se foloseasca pe strazile din Bucuresti?

Asfaltul este unul dintre acele elemente care a jucat un rol esential in evolutia umanitatii. Multumita lui avem autostrazi si strazi pe care putem circula rapid si in siguranta si tot multumita lui, s-au dezvoltat automobile din ce in ce mai performante. Cu toate astea, asfaltul poate sa puna si probleme. Daca nu este pus in opera corect sau daca nu este ingrijit corect, acesta poate sa dea nastere unor gropi periculoase. Faptul ca procesul de asfaltari in Bucuresti  este unul continuu, nu este neaparat un lucru bun, ci din contra. Asfaltarea repetata a unei strazi nu inseamna dacat ca asfaltarea precedenta nu a fost una tocmai ok.

Ce asfalt trebuie sa se foloseasca in Bucuresti?

Exista 3 tipuri de asfalt, in functie de procentul de ingrediente din mixul folosit. Cel mai ieftin este BA 8, insa acesta este indicat doar pentru trafic pietonal, deoarece nu este foarte rezistent. DIn pacate, foarte multe strazi din orase sunt asfaltate cu acest tip de asfalt, datorita costului.

Asfaltul care ar trebui sa imbrace carosabilul este BA16. Este un asfalt perfect pentru autovehicule, insa nu este suficient. Sub el, trebuie sa existe un asfalt BA 25, care este mult mai rezistent si face fata cu brio traficului.

Practic, o strada buna trebuie sa fie compusa dintr-un strat de pietris, un strat de asfalt BA25 si un strat de asfalt BA16 care sa asigure confort in rulare.

De ce asfalt si nu beton?

O buna perioada de vreme strazile din Romania erau realizate din beton. Betonul este un material bun, care rezista mult in timp, insa are tendinta de a se macina, ceea ce il face sa fie zgomotos in rulare. In schimb, asfaltul poate fi turnat intr-un strat continuu si este deosebit de silentios. Pe langa asta, asfaltul are un aspect mai placut si poate chiar sa fie personalizat. In ultimii ani s-au dezvoltat din ce in ce mai multi pigmenti de colorare a asfaltului, asadar, in multe orase poate sa fie descoperit asfalt rosu sau verde.

Asfaltarea este un proces care ar trebui sa fie de durata si sa necesite doar ocazional reparatii. Daca o strada ajunge sa aiba gropi dupa doar un an de utilizare, ceva nu este in regula.