Diverse

Burnout-ul la locul de munca este in mod oficial un sindrom la care trebuie sa fim atenti

Potrivit specialistiilor, burnout reprezinta epuizarea emotionala, care poate proveni dintr-o varietate de factori, printre care lipsa controlului la locul de munca, asteptarile neclare, mediile de lucru disfunctionale, lipsa suportului social si dezechilibrului dintre viata personala si cariera. Studiile raporteaza ca veti fi mai susceptibili la burnout daca aveti un volum mare de munca, inclusiv statul peste program, ori daca observati ca munca pe care o prestati devine monotona.

,,Una dintre cele mai mari provocari este faptul ca nu exista dovezi clare despre cum putem trata burnout-ul. In timp ce toata lumea face fata stresului in mod diferit, burnout-ul netratat poate duce la conditii mai grave, incluzand epuizarea fizica, insomnia, abuzul de substante si bolile cardiace. Recomandarea este schimbarea locului de munca, alegerea unui mediu placut, relaxant, care sa va satisfaca profesional, dar si emotional.” declara Damian, psiholog specializat in psihoterapie individuala. Iata ce recomanda specialistii pentru a putea gestiona stresul la locul de munca:

Luati in considerare optiunile

Daca responsabilitatile dumneavoastra la locul de munca provoaca stres extrem, este posibil sa fie nevoie sa discutati problema cu superiorii. Odata ce superiorii sunt constienti de aceasta problema, este posibil sa va ofere o solutie sau sa va ajute sa va prioritizati mai bine sarcinile.

Gasiti ajutor

Cautarea ajutorului din partea membrilor de familie, a colegilor sau a altor persoane din viata dumneavoastra poate fi dificila, dar va poate ajuta sa faceti fata stresului.

Participati la activitati relaxante

Uneori, cel mai bun mod de a face fata stresului este sa luati o pauza. Activitati cum ar fi yoga sau meditatia va pot calma nervii si va pot ajuta sa va reorientati asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra, atat profesional cat si personal. Cheia este sa gasiti ceva care sa va calmeze.

Fiti mai activi

Exercitiul fizic poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a va distrage mintea de provocarile de la locul de munca. Indiferent daca este vorba de un sport pe care il practicati, de un traseu de alergat, sau de un hobby care presupune miscare, exercitiile fizice pot elibera niste endorfine bine venite.

Odihna

Somnul de noapte este important, indiferent daca v-ati confruntat cu burnout sau nu. Somnul este modul in care corpul se reinnoieste, astfel incat obtinerea unui numar suficient de ore de odihna va poate ajuta sa atingeti butonul de resetare necesar.

Ganditi-va bine

Cand stresul devine constant si greu de controlat, este usor sa va pierdeti cu firea. Cand se intampla acest lucru, specialistii sugereaza sa va concentrati asupra respiratiei si sa fiti foarte constienti de ceea ce simtiti, fara vreo interpretare sau judecata. Alte strategii de combatere a burnout-ului ar fi setarea de obiective si deconectarea de la social media pentru o perioada, pana va reveniti.