Tehnologie

Buget de 75 milioane de lei pentru achizitia de masini electrice si dezvoltarea infrastructurii de incarcare

Ministerul Mediului a propus acordarea in 2016, prin Fondul de Mediu, a 75 de milioane de  lei pentru stimularea achizitionarii de masini electrice si hibride noi, precum si pentru dezvoltarea infrastructurii de incarcare, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte, Istvan Jakab, consilier al ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer.

„In momentul in care la Guven am prezentat o schema de sprijin de ajutor de stat pe partea de vehicule electrice si hibride si infrastructra am spuns ca am vrea sa fie o schema pe urmatorii 5 ani si ca am vrea sa ajunga la 100 de milioane de lei pe an. Anul acesta o sa incepem undeva mai modest . Noi am propus 75 de milioane de lei”, a declarat Istvan Jakab.

Acesta a precizat ca dupa aprobarea bugetului Fondului de Mediu, ministerul de resort, alaturi de Administratia Fondului de Mediu, va trebui sa elaboreze un ghid de proiecte pentru alocarea acestor fonduri.

”Ecotichetele vor fi cuprinse acolo, iar in plus o parte va fi adresata infrastructrii. Va trebui sa ne gandim cat o sa fie alocat pentru cumpararea de masini electrice si hibride si cit va fi alocat pentru proiecte de infrastructura. Va trebui sa precizam foarte clar care sunt chetuilelile eligibile si care sunt cheltuielile pe care firmele care or sa vina cu proicetele respective vor trebui sa le suporte. O sa fie o finantare de 50% – 50%”, a mai explicat Jakaba.

Acesta a precizat ca programul Rabla va functiona in continuare, achizitia de masini electrice si hibrid prin acest program functionand in continuare, iar beneficiarii putand cumula bonusul de casare cu ecotichetul care va intra in vigoare odata cu aprobarea bugetului AFM.