Economic

Sectoarele cu cea mai rapida crestere pe piata de francize

In timp ce cresterea pe piata din SUA ramane aproape constanta, sistemul de francize a devenit o afacere globala: peste 17000 de francize au aparut anul trecut, iar 55% se aflau in afara continentului nord-american.  Acestea sunt sectoarele care un inregistrat cea mai rapida crestere pe piata de francize:

Servicii alimentare cu servire rapida:

Cel mai mare sector ocupa mai mult de 20% din lista totala de francize de succes. In timp ce companiile de fast food inca domina lista, majoritatea celor mai noi francize se bazeaza pe noile categorii de dining. Nou venitii pe piata francizelor stiu ca nu pot intra in competitie cu preturile mici si viteza precursorilor asa ca compenseaza prin calitatea produselor si atmosfera locatiei.

Probabil ca cel mai mare indicator al acestui nou echilibru este reactia garzii vechi de francize. In loc sa ignore aceasta invazie a noilor veniti, se pare ca de fapt isi iau notite: remodelarea magazinelor pentru un nou look mai modern, meniuri noi cu ingrediente premium si chiar testarea unor concepte noi.

Printre reactiile negative la adresa mancarii de tip fast-food si reputatia ei de a fi foarte nesanatoasa, acest trend de refacere poate fi cheia pentru ca serviciile alimentare sa ramana pe primul loc pe piata de francize.

Mentenanta

Cu costuri initiale foarte mici, francizele pentru servicii de curatat sunt printre cele mai populare alegeri atunci cand vine vorba de alegerea unei initiative antreprenoriale. Cresterea lor s-a oprit in ultimii ani in urma anumitor plangeri depuse impotriva practicilor din industria acestui tip de francize.

Francizorii par a se reorienta spre francize care au costuri mai mari, dar se bucura de reputatii mai bune – servicii rezidentiale de curatare si servicii de restaurare.

Ingrijire personala

Concurenta este acerba in acest sector, mai ales daca vorbim despre servicii de fitness sau de ingrijire a persoanelor in varsta. Salile mari au inceput sa fie inlocuite de locatii mai mici cu sesiuni specializate in experiente personalizate pentru clienti si in reducerea costurilor pentru francize.

Desi majoritatea companiilor care se ocupa cu ingrijirea persoanelor in varsta exista pe piata de peste 15 ani, concepte noi au intrat pe campul de batalie. Aceste francize incearca sa se diferentieze prin introducerea de noi produse si servicii care pot imbunatati intregul sector.

Afaceri cu copii

Copiii sunt o piata enorma datorita parintilor care sunt mai mult decat dispusi sa investeasca in ei. De la companii care ofera prescolarilor meditatii pana la liceeni care beneficiaza de sedinte speciale pentru dezvoltarea diverselor abilitati, francizele suplimenteaza sistemul educational traditional.

Se pare ca si anul viitor piata de francize va continua cresterea sa constanta si va reusi sa introduca produse si servicii noi care pot modifica ușor, dar sigur modul in care sunt prestate anumite servicii traditionale si cum sunt perceputi clientii din diverse sectoare.