Zece sfaturi pentru persoanele care apeleaza la mediere

Apelarea la un profesionist in domniul medierii necesita o pregatire a clientului din multe puncte de vedere, insa acest lucru poate fi foarte usor controlat daca se respecta cativa pasi atunci cand se apeleaza la biroul nostru de mediere din Bucuresti. Fie ca este vorba despre cazuri de discriminare, precum discriminarea la locul de munca, discriminarea rasiala sau religioasa, forme de discriminare etnica, sau chiar si in cazul in care apelati la un mediator de divort sau unul juridic, este bine sa urmati acesti pasi care vor contribui la solutionarea problemelor dumneavoastra.

Gasiti acord in lucrurile neinsemnate. Daca puteti ajunge la un acord cu privire la orice, chiar si cu privirea la faptul ca vremea nu a fost cea mai buna in drum spre sedinta de mediere, puteti ajunge sa cadeti de acord si asupra lucrurilor mai mari. Cu cat mai des dumneavoastra si cealalta parte sunteti mai dispusi sa spuneti da, cu atat mai probabil va fi sa obtineti consensul.

Explicati. Ati putea crede ca pozitia dumneavoastra este evidenta si nu necesita explicatii. Insa, fiti pregatiti sa va explicati punctul de vedere si de ce va doriti ceea ce va doriti, chiar daca ati mai facut acest lucru inainte. Nimeni nu stie mai bine ce ganditi, decat dumneavoastra. Intr-adevar, explicarea necesita timp si rabdare, insa va merita cu siguranta efortul.

Ascultati. Cand va explicati decizia veti fi probabil destul de deranjat daca nu veti simti ca va este ascultat punctul de vedere. Acelasi lucru se va intampla si pentru partea opusa. Incercati sa ascultati ce spune adversarul, macar din curtoazie. Nu trebuie sa fiti neaparat de acord, insa va puteti exprima referintele si opiniile atunci cand cealalta parte a terminat de vorbit. Ulterior, ganditi-va ca veti avea si dumneavoastra oportunitatea de a vorbi.

Relaxati-va. Luand parte la o sedinta de mediere poate fi stresant. Cu toate acestea, veti fi nevoiti sa va ganditi mai bine si sa ascultati opinia celuilalt, iar claritatea in exprimare si posibilitatea de a ajunge la un acord va fi mult mai probabila daca ambele parti vor fi relaxate.  In cazul in care va simtiti tensionat, incercati sa luati o pauza, sa iesiti la aer sau la o plimbare. Ganditi-va sau vorbiti pentru cateva minute despre altceva pentru a va detensiona si pentru a va putea reintoarce la discutia de mediere mult mai relaxat.

Dati mana. Poate ca veti face acest lucru oricum sau din contra, nu veti simti deloc nevoia sa faceti asta. Daca aveti acest sentiment din urma, incercati totusi sa dati mana cu oponentul pentru a va ajuta pe amandoi sa va relaxati, sa de a va apropia de o gandire comuna asupra problemei, ca in cele din urma sa ajungeti la acord.

Zambiti. Aveti multe sanse de a ajunge de la cineva sau de a fi de acord cu dumneavoastra daca zambiti, mai degraba daca veti arunca priviri tensioante sau nervoase (chiar daca acela este felul in care va simtiti).

Oferiti incredere. Incredere in mediatorul dumneavoastra va va ghida si incuraja prin intreg procesul de mediere, inclusiv sfaturile mentionate mai sus. Ajungerea la un acord este la fel de mult sau chiar mai mult vorba despre atitudinea fata de procesul de mediere, deoarece daca vorbim despre o problema, urmeaza cu siguranta o solutie care sa fie gasita.

Publicitate